Potser als que seguiu el ple de forma habitual vos haurà estranyat que Compromís no hi presentara cap moció. Què ha passat? La fatiga pandèmica està repercutint en el col·lectiu? S’han cansat de presentar propostes que són sistemàticaments rebutjades?

No, és que les normes del joc han canviat.

Des de la legislatura passada, la secretaria de l’ajuntament presenta als grups de l’oposició un planing en què es detalla quan es convoquen les comissions informatives (reunions prèvies al ple on es presenten els assumptes que s’hi tractaran). Les mocions dels grups polítics s’han de presentar abans d’eixa data.

A la planificació enviada per l’Ajuntament el dia 27 de gener la data de convocatòria era el 18 de març. No obstant això, les comissions es convocaren el dia 17. El motiu va ser que, temps després d’enviar la planificació, es va decidir que el 18 era festiu a l’ajuntament. Però ningú va caure en informar a l’oposició del canvi.

Pocs minuts després de la convocatòria, ens vam posar en contacte amb secretaria i amb l’alcalde que ens va dir que presentàrem les nostres mocions per via d’urgència (un procediment que implica que s’ha de votar prèviament si la moció presentada pot incloure’s al ple per considerar-se urgent)

Dilluns a primera hora les nostres cinc mocions estaven presentades per registre d’entrada i enviades al correu de secretaria per ser compartides amb la resta de grups. Pensàvem que, com semblava lògic donat el canvi sobtat de data, estes es debatrien dimarts a les comissions i arribarien al ple.

Doncs, no. Tant el PSOE com el PP i C’s votaren en contra de que estes mocions puguen ser debatudes i votades al ple ordinari de març.

És evident que estan en el seu dret i no han comés cap il·legalitat. Clar que podríem haver-nos espabilat i presentar abans les mocions. Però confiàvem en un procediment que ha estat present des de la legislatura passada i confiàvem en què la resta de membres de la corporació entendria que un canvi en les regles del joc implica un marge de cortesia.

No ha estat així.
Sembla ser que el concepte de ple com un lloc de debat on tots podem contribuir a fer millor el nostre poble no és compartit.
Sembla ser que la proposta d’ampliar l’horari de les oficines de correus, la de garantir que el túnel d’accés a la platja de Massamagrell siga segur o la de dur endavant una campanya d’empadronament no són dignes de ser debatudes a la casa de tots i totes.
Sembla ser que la participació i el debat no va amb ells.

No negarem que és frustrant veure com es menysté sistemàticament el treball fet per les persones del nostre col·lectiu i com el PSOE no té mai cap gest d’elegància cap al nostre grup.

Òbviament, les mocions continuaran el seu camí… d’ací dos mesos, al proper ple ordinari les tornarem a presentar. Perquè pensem que si ixen endavant serviran per fer que els creuetins i creuetines visquen millor en este poble i perquè pensem que és interessant veure què tenen a dir sobre estes qüestions la resta de grups municipals.

Això sí… esperem que després de quatre mesos l’equip de govern serà capaç d’estudiar-les i tindre-les en consideració. O, almenys, preparar-se unes respostes una mica més elaborades a les que ens tenen acostumats.

El col·lectiu de Compromís continuarem treballant per aportar noves propostes, per defensar-les davant la resta de la corporació i de la ciutadania i ens espabilarem per fer-ho amb més temps d’antelació, no siga cas que ens tornen a canviar les normes del joc.