COMPROMÍS pretén donar la veu als nostres veïns dins de l’Ajuntament, arreplegant totes les iniciatives i propostes que ens vulgueu fer arribar, però també volem donar transparència a la gestió municipal perquè les administracions han de ser properes als ciutadans. Per això, amb l’objectiu d’informar a la població de les actuacions municipals, comencem a informar del contingut dels plens. Ens pareix molt important que aquesta informació arribe, ja que actualment és impossible que la població puga les retransmissions de les sessions plenària a causa dels habituals problemes informàtics (que misteriosament es varen solucionar per al ple d’investidura però han tornat a aparèixer)

 

El ple del 24 de setembre de 2019, com és habitual, va començar amb les aprovacions de les actes de les sessions anteriors. En teníem tres:

Ple del 15.6.19 de constitució, aprovada per unanimitat.

Ple del 30.7.19, d’organització del nou ajuntament, també per unanimitat.

Ple extraordinari de 14.8.19 amb 7 vots favorables del PSOE, l’abstenció de Compromís i el vot en contra de PP i Cs. Ja tenim el primer ple extraordinari, perquè el nou govern municipal ha decidit no fer-los mensuals, sinó bimensuals.

 

El Compte general de 2018 s’aprovà amb els vots de PSOE, Compromís i Cs (9) i l’abstenció del PP (4).

 

Les línies generals per al pressupost de 2020 les aprovà el PSOE amb Cs (8). PP i Compromís ens varen abstindre (5).

 

El resultat de la votació sobre la Comissió de la mesa permanent de contractació va ser de PSOE, Compromís i Cs a favor (9) i abstenció del PP (4)

 

Es va votar per unanimitat la modificació de les anualitats del Pla Edificant de l’institut i també del col·legi.

 

En este punt, la nostra regidora, Ana Borja, preguntà sobre si ja s’havia iniciat el procés de licitació del menjador de l’escola. El regidor encarregat declarà sincerament que no ho sabia. Ana va insistir que els terminis de l’execució de l’obra són d’un any i que si no hem iniciat el tràmit ja, les obres no s’acabaran en 2020 i, per tant, el menjador no s’ampliarà fins d’ací dos anys.

 

Pel que fa a licitació de l’escoleta, s’ha produït un recurs de reposició contra l’adjudicació que l’Ajuntament ha denegat. Tots els grups hi estigueren d’acord.

 

En el punt de l’aprovació del calendari laboral on es proposava mantindré, com és habitual, el segon dijous i divendres del mes de setembre com a festes locals, ens va sorprendre la intervenció de la líder popular que dubtava de la idoneïtat de les dates. El motiu que donava és que hi ha gent que no troba adequat celebrar la nit de paelles un dimecres, sobretot els que treballen fora del municipi i tenen dificultats per gaudir de la festa. A pesar de diverses intervencions, tant de l’alcalde com d’Ana Borja, explicant que no hi havia cap relació entre paelles i festius locals i que es pot modificar el dia de paelles sense interferir amb la modificació dels festius, el PP no votà a favor de la celebració dels dies 10 i 11 de setembre de l’any vinent com a festius de Sant Josep i Sant Félix. La resta de grups sí que votaren a favor.

 

El Partit Popular ens continuà sorprenent amb les seues intervencions i presentà una moció demanant que el govern d’Espanya faça arribar la liquiditat oportuna a les institucions valencianes. El PSOE va defensar que el govern Sánchez està complint amb les liquidacions mensuals de la part d’impostos que ens corresponen com a municipi. Ana Borja va recordar que no és que el govern no complisca amb les transferències habituals, sinó que està retenint les entregues a compte a la Generalitat i que això perjudica la prestació dels serveis als ciutadans i per descomptat als nostres veïns. El PSOE continuà negant l’evidència i Compromís va fer una esmena a la moció de PP i Cs en què s’incloïa la reivindicació del deute històric i de les inversions en relació a la població de la Comunitat. Es va debatre l’esmena junt amb la moció per unanimitat i en la votació definitiva el nostre PSOE local s’abstingué amb els seus 7 vots. A favor, del deute històric i de la reivindicació d’un finançament més just votàrem Compromís, PP i Ciudadanos (6)

Volem agrair a populars i Ciudadanos de La Creu el seu reconeixement tant del deute històric com de la inversió en funció del pes poblacional i no de les hectàrees. Este canvi d’actitud en favor del #tractejust és molt positiva per al futur del poble valencià, si aconseguim que siga més generalitzat en la resta del nostres pobles. Lamentem, però, que l’equip de govern socialista no tinguera el valor suficient de votar de manera favorable. Tot això, volem entendre la seua abstenció com una forma de no molestar a la direcció nacional del seu partit, perquè estem segurs que en privat en són partidaris. Continuarem intentant guanyar la col·laboració dels socialistes en una matèria tan fonamental com és que els valencians rebem els diners que ens corresponen.

 

En l’ordre del dia hi havia una altra moció del PP sobre les cloradores que tant han donat a parlar durant este estiu. La moció es va incloure per unanimitat per al debat. Encara que confusa, la moció era de gran interès i la regidora competent en la matèria es va defensar demanant que l’ajuntament de Puçol s’adherira a la petició, passant-li així part de la culpa a un govern popular. Es va produir una discussió absurda sobre si en Puçol s’havien instal·lat o no cloradores. Aleshores, el PSOE demanà un recés I i va fer una curiossísima eixida del saló de plens. En tornar, decidiren retirar la menció a Puçol. El PP (4) votà a favor de la seua moció, Cs s’abstingué i PSOE i Compromís votàrem en contra. La nostra representar deixà clar que sent gravíssim el problema, el PP no deixava clar a qui es volia instar a buscar la solució. La resposta de a “qui corresponga” no és evidentment professional. Cs aprofità per tal de demanar els informes de futures reunions en què participaran els tècnics municipals amb els de Conselleria.

 

També tinguérem un xicotet debat en arribar a la dació de comptes de l’ajuntament sobre la “Nit Violeta”. La iniciativa va ser presa en consideració quan Compromís demanà en la comissió de govern la seua celebració com en tants i tants ajuntaments i davant de la inacció del nostre alcalde. No hi havia res previst però la regidora delegada d’igualtat rectificà i organitzà l’acte amb urgència. Hem de tornar a agrair que populars i ciudadanos recolzaren amb fermesa la reivindicació feminista cosa que lamentablement no ocorre en altres localitats, algunes molt importants. Ana Borja va retraure al govern municipal que pujara al cadafal la Nit Violeta i llegira en solitari un manifest, sabent que entre el públic hi havia regidors de PP i Compromís. La regidora d’Igualtat contestà que “no heu pujat perquè no heu volgut”, justificant d’esta manera la patrimonialització d’una de les lluites més justes del món actual. El ben cert és que cap dels cinc regidors socialistes presents va convidar els regidors de l’oposició a pujar a l’escenari, ni tampoc a cap representant de les entitats convocants en un afany de protagonisme completament fora de lloc en una qüestió com aquesta que hauria de ser transversal.

 

Després d’això, es donà pas al torn de Precs i Preguntes dels grups polítics i Cs tornà a demanar sobre les cloradores. La regidora delegada informà que va ser la solució adoptada per tal de salvar la temporada estival, però no va saber dir si s’estan celebrant o no reunions d’anàlisi i seguiment dels vessaments de fecals.

 

Respecte a l’Aparthotel, el senyor alcalde informà que la subhasta ha estat paralitzada per un recurs contenciós d’alguns dels afectats. Ens sembla molt correcte, però recordem en quantes i quantes ocasiones s’ha cantat victòria i venut que ja estava tot resolt quan la solució era tan complexa i el recorregut judicial etern. La primera pedra imaginària ja s’ha posat massa vegades. De fet, en algun lloc l’alcalde va afirmar per escrit que en 2019 l’Aparthotel estaria en funcionament. Falta de sentit de la realitat o ganes de vendre fum?

 

La traca vingué quan Ana Borja en representació de Compromís va voler fer les preguntes que per escrit s’havien traslladat al govern socialista. Amb una cara molt seriosa el nostre alcalde exigí a la regidora que fera seguides totes les huit preguntes i que s’anirien contestant. No negarem la legalitat del gest, però també és evident les ganes de fugir del debat i del diàleg. Per facilitar-ne la comprensió, ací explicarem pregunta i resposta de forma individualitzada:

 

Sobre l’abocament de les aigües residuals de la gasolinera al clavegueram, ens contestaren que l’empresa ja ha sol·licitat la llicència d’obres per solucionar-ho. En farem el seguiment.

 

Sobre els alumnes admesos i exclosos del menjador, se’ns digué que s’havien admés les 466 peticions i que no hi havia llista d’espera.

 

Preguntàrem sobre el nou contracte de l’escoleta, per un costat volíem saber exactament en quins conceptes s’ha gastat la subvenció de 38000 € de Diputació, ja que hi ha conceptes que, teòricament deurien estar en bon estat (com el jardí) i continuen sense estar-ho. Els diners de les subvencions s’han utilitzat en obres sense identificar en l’edifici i en jardineria. No hi ha previsió de noves inversions. Ana Borja demanà vore els expedients i el regidor d’Educació digué que li’ls faria arribar.

 

També ens interessava saber quins mecanismes es faran servir per controlar les noves exigències del contracte. L’únic control, ens digué el regidor d’educació, és el seguiment del propi regidor i un posterior, hipotètic, del Consell Escolar Municipal. De moment, no estan controlant que es compleixen les exigències del menú escolar (que ja és públic per a tots)…

També ens interessava saber quan es començarà a fer, per part de l’empresa l’estudi de viabilitat del transport escolar, amb la finalitat de que ja al curs següent es puga implementar, però el regidor es va a limitar el que es diu al contracte que dona un plaç d’un any a l’empresa.

 

Quant a les mesures previstes per tal de minimitzar les possibles pluges torrencials que periòdicament ens visiten, tot queda a l’espera d’un Pla de Aguas de València, sense data. L’ajuntament únicament ha canviat embornals en el carrer de Bombers però no es planteja altres actuacions. Evidentment l’únic problema no són les canalitzacions i es fa necessari continuar exigint prevenció. Tampoc sembla ni urgent ni important per al govern del PSOE parlar amb els nostres veïns de Rafelbunyol per tal de acabar d’una vegada per totes amb un problema històric.

 

Amb relació al pediatra de la platja i les gestions que s’estan duent a terme des de fa molts mesos i iniciades pel nostre amic Emili Gómez, el regidor de Sanitat manifestà que havia visitat l’Hospital Clínic i que tot quedaria resolt en octubre quan es proveïsquen els trasllats de metges d’enguany. Este pediatra serà compartit per la platja i el barri de la Magdalena de Massamagrell.

 

Respecte a la utilització dels espais públics i els problemes que hi hagut a la biblioteca i la cooperativa, ens varen negar la major. Segons la regidora aquest problemes “no existien, no le consten o ningú ha parlat amb ella”. Que la policia anara a informar als estudiants que devien abandonar la biblioteca “no causà cap situació de tensió” i esta decisió va ser presa a petició de les persones que exposaven les seues pintures en el mateix àmbit. Tampoc hi hagué cap incident quan les organitzadores d’una verbena la traslladaren per inclemències meteorològiques a la Cooperativa, sinó que gent de la banda va aparèixer a col·laborar “voluntàriament”.

 

Amb relació als sopars que persones particulars celebren en el Veles e Vents, no se’n té notícia com tampoc de que persones alienes al poble estiguen fent classe i cobrant sense pagar la corresponent taxa. Segons la regidora aquest problema tampoc existeix, perquè ella no en té notícia. Curiosament, sí que en tenim notícia nosaltres, però no sembla que l’oposició siga un interlocutor vàlid.

 

Tampoc sembla que s’hagen rebut queixes per part de la Unió Musical per les dificultats en la utilització de la Cooperativa.

En tots estos últims punts es deixà ben clar que qui tinga alguna cosa a dir que li ho diga a la regidora de Cultura i en qualsevol cas que utilitze el registre d’entrada de l’ajuntament. Tots quedem advertits.

 

Finalment, Compromís va presentar un PRECS en què es feia constar que les comunicacions del Ban Municipal contenen greus faltes d’ortografia i redacció i que el valencià havia desaparegut pràcticament. És a dir, l’Ajuntament està incomplint el reglament del valencià que ells mateixos aprovaren la legislatura anterior. El senyor alcalde ens parlà de la falta de personal i de la falta de capacitació en valencià dels encarregats de transmetre la informació. Volem deixar clar que la culpa no la tenen les persones que transcriuen els bans, sinó d’aquells responsables polítics que fan arribar la informació i que les dites faltes d’ortografia i sintaxi es produeixen en els dos idiomes oficials dels valencians. Volia dir l’alcalde que els regidors del seu equip no estan prou capacitats? Igualment, al retraure al senyor alcalde la utilització del seu Facebook personal per a donar notícies que abans apareixien en les xarxes municipals també ens defensà amb la manca de funcionaris i d’un informàtic, evadint-se del fons de l’assumpte, que és entendre la política en clau personalista. Ana Borja va retraure a l’alcalde que no era adequat que els ciutadans haguem de ser amics de facebook de l’alcalde per tal d’assabentar-nos d’informació rellevant del municipi. El silenci va ser la resposta del nostre alcalde, tant xerraire en xarxes socials…